Welke Windows virusscanner kan ik gebruiken?

Eén van de beste verkochte en meest populaire besturingssystemen is Windows. Bijna ieder huishouden beschikt of heeft wel beschikt over een Windows apparaat. Doordat het besturingssysteem zo populair is, zijn de meeste makers van virussen ook alleen maar bezig om virussen voor Windows te maken. Simpelweg omdat dit de grootste doelgroep heeft en er daardoor dus een grotere kans is dat het virus veel systemen besmet. De andere kant van de medaille is dat ook veel ontwikkelaars van virusscanners zich voornamelijk met Windows bezig houden. Er zijn vele verschillende scanners op de markt beschikbaar van verschillende ontwikkelaars. Zit er veel verschil in de Windows virusscanner?
virusscanner avast
Elke Windows virusscanner doet redelijk het zelfde werk op dezelfde manier. Uiteraard zit er wel veel verschil in interface en gebruikerservaring. Dit is ook altijd heel persoonlijk en dit ontdek je naarmate je langer met het programma werkt. Daarnaast zijn er naast de vele betaalde complete pakketten ook veel ontwikkelaars die hun Windows Virusscanner in een simpele versie gratis beschikbaar stellen. Hierdoor kun je gebruik maken van de basis functie van iedere Windows virusscanner, zodat je systeem beveiligd is. Ben je daarnaast op zoek naar meerdere functies en wil je het programma volledig naar eigen wensen kunnen instellingen, dan ben je meestal aangewezen op de betaalde versie van de virusscanner.

Eigen Windows virusscanner

Het bedrijf achter Windows heeft zelf ook een eigen Windows virusscanner ontwikkeld. Dit is uiteraard een gratis versie. Vanaf Windows 8 zit deze Windows virusscanner al standaard op je systeem. Je bent dus al vanaf aankoop van je besturingssysteem beveiligd tegen online dreigingen. De versies van het Windows besturingssysteem voor Windows 8 beschikken niet standaard over de Windows virusscanner. Echter kun je heel eenvoudig de virusscanner via de eigen website van Windows downloaden en installeren. Windows claimt dan ook dat je bij Windows 8 en 10 geen virusscanner hoeft te installeren en dat het systeem dit volledig zelf regelt. Echter kun je voor extra zekerheid gewoon een andere virusscanner installeren.

Externe Windows virusscanner

Zoals eerder gesteld zijn er talloze andere ontwikkelaars actief bezig met het ontwikkelen van een Windows virusscanner die specifiek voor het besturingssysteem is geschreven. Op die manier sluit de scanner precies op het systeem aan, waardoor virussen sneller en beter kunnen worden gevonden. Enkele voorbeelden van deze Windows virusscanners zijn AVG, Avast, Norton en BitDefender. Dit zijn allen fabrikanten die al langere tijd bezig zijn met het ontwikkelen van virusscanners voor Windows. Ze hebben dan ook allemaal verschillende producten beschikbaar, waardoor er voor iedere gebruiker een product aan te schaffen is. Daarnaast bieden al deze ontwikkelaars ook een gratis versie van hun scanner aan. Zo kun je op een eenvoudige manier kennis maken met de producten van de fabrikant en ben je tegelijkertijd beschermd tegen online dreigingen.

Ook bieden al de ontwikkelaars van virusscanners extra diensten aan bij hun betaalde pakketten. Iedere ontwikkelaar heeft zo zijn eigen kijk op wat de gebruikers nodig hebben. Zo heb je producten die zich specifiek richten op een goede firewall of het kunnen instellen van ouderlijk toezicht. Op die manier is er voor iedere gebruiker een goed product te vinden die aansluit bij zijn of haar wensen. Zo is er ook voor iedere gezinssituatie aparte software beschikbaar. Ook verschillende de virusscanners onderling op het gebied van het aantal apparaten dat kan worden beveiligd. Sommige scanners zijn maar voor één apparaat tegelijk te gebruiken, andere producten kun je soms tot wel 10 apparaten tegelijk mee beveiligen. Ook dit is een overweging die je persoonlijk moet maken. Ten slotte bieden sommige ontwikkelaars ook online opslag aan om je meest belangrijke bestanden veilig op een andere plek op te slaan. Zo weet je zeker dat je die bestanden niet verliest wanneer er een virus op je systeem is ontdekt.