Heb ik een vpn nodig als ik download?

Je kunt om verschillende redenen besluiten om van een vpn server gebruik te maken. Zo kun je bijvoorbeeld content bereiken die normaliter niet beschikbaar is in je land, dit is voornamelijk erg populair bij enkele populaire streaming diensten. Daarnaast kun je een vpn gebruiken wanneer het land waarin je je bevindt onder een streng regime valt. Wanneer je dan toch iets negatiefs over dit regime wilt melden kun je dit vaak beter via een vpn verbinding doen, hierdoor ben je als verzender niet meer te herleiden. Ook wanneer je wilt downloaden kan een vpn handig zijn.

VPN

Wanneer je anoniem en veilig wilt internetten kun je gebruik maken van een vpn server, dit kan zowel een gratis als betaalde vpn server zijn. In de meeste gevallen biedt een gratis vpn server niet veel extra diensten, is de snelheid niet altijd optimaal en weet je vaak ook niet in welke mate er wordt omgesprongen met je persoonlijke gegevens. Wanneer je veelvuldig van een vpn verbinding gebruik wilt maken kun je dan ook beter overstappen op een betaalde vpn server. In veel gevallen betaal je hierbij per maand een bepaald bedrag. Het voordeel van een betaalde vpn server is dat er meer inzicht is in hoe er met privacy wordt omgesprongen. Daarnaast zijn de diensten die ze aanbieden vaak uitgebreider en beter. Ook de snelheid van de verbinding die je hebt wordt bijna niet aangetast. Wanneer je namelijk gebruik maakt van een vpn server gaat alle informatie eerst door de veilige vpn verbinding, voordat het uiteindelijk bij de website aankomt. Dit kan nog wel eens van negatieve invloed zijn op je uiteindelijke snelheid. Betaalde vpn diensten hebben dit vaak veel beter geregeld dan de gratis vpn diensten.

Waarom een vpn

In sommige landen is het niet toegestaan om bijvoorbeeld muziek of video’s te downloaden. Het gebruiken van een vpn server kan dan handig zijn. Hierdoor kan je namelijk manipuleren dat je uit een ander land komt dan waar je je daadwerkelijk bevindt. Hierdoor kun je niet getraceerd worden door de verschillende instanties. Daarnaast kun je door middel van het manipuleren van je locatie ook meer content bekijken dan normaal beschikbaar is in je land. Dit is vaak het geval bij de verschillende populaire streaming diensten.

Een betaalde vpn dienst heeft meestal de beschikking over een groot aantal servers in verschillende landen. Dit maakt dat de ip adressen waar de vpn dienst over beschikt ook uit allemaal andere landen komen. Dit maakt het mogelijk om te doen alsof je uit de Verenigde State komt, terwijl je echte locatie gewoon in Nederland is. Er zijn een aantal landen waar je geen materiaal meer mag downloaden wat onder het auteursrecht valt. Dit maakt dat de vpn diensten ook steeds populairder worden. Gebruikers kunnen dan ook nog steeds aan het materiaal komen, terwijl ze in hetzelfde land verblijven dat het downloaden illegaal heeft gesteld.