Wat doet de wifi versterker precies?

Er wordt steeds meer gebruik gemaakt van mobiele apparaten die gebruik maken van het wifi signaal van je router of modem. Het kan dan ook gebeuren dat dit spectrum overbelast raakt, waardoor je niet altijd verbinding kunt maken of waarbij de verbinding regelmatig wegvalt. De verbinding wordt voornamelijk instabiel wanneer je verder van de router af zit. Dit probleem kan je echter ondervangen door gebruik te maken van een wifi versterker. Wat doet een dergelijke versterker precies?

Signaal

Tegenwoordig zenden de meeste routers twee signalen uit waarop mobiele apparaten verbinding kunnen maken met het netwerk. Het ene signaal geeft hierbij zeer hoge snelheden, maar vooral op korte afstand van de router. Het andere signaal kun je vaak ook verder van de router nog ontvangen, maar hierbij is de snelheid wel vaak lager. Om door je hele huis gebruik te kunnen maken van een sterk, snel en stabiel wifi signaal kun je dan ook een wifi versterker aanschaffen. Dit apparaat kun je op een strategische plaats binnen je huis zetten, waardoor het signaal opgepakt wordt en op een versterkte manier naar de rest van je huis wordt doorgestuurd. Dit maakt dat je zelfs op zolder nog gebruik kunt maken van een sterk signaal.

Versterker

Veel versterkers halen iets van de snelheid af. Dit houdt in dat je eigenlijk al moet beginnen met een goede router die het signaal snel door kan geven. Hierdoor heb je minder last van de lagere snelheid die je krijgt door de wifi versterker. Wel ben je door de versterker in staat om het wifi signaal door je gehele huis heen te ontvangen, waardoor je altijd een goede verbinding hebt. Binnenshuis kun je dan ook gebruik maken van een zogenoemde wifi repeater. Dit apparaat verbind je met je normale router zodat duidelijk is welk signaal moet worden opgepikt. Wanneer de verbinding tot stand is gekomen zorgt de repeater er eigenlijk gewoon voor dat het signaal versterkt wordt doorgegeven. Hierdoor ben je in staat om ook op lange afstand van je router nog over een goed signaal te beschikken. Wel is het zo dat de meeste repeaters maar één ding te gelijk kunnen, bijvoorbeeld eerst informatie verzenden en later de informatie weer terugsturen. Hierdoor ervaar je een lagere snelheid, omdat de signalen niet beide richtingen op kunnen gestuurd.

wifi versterker

Stopcontact

Het is ook mogelijk om via je stopcontact het wifi signaal te versterken. Hierbij maak je gebruik van verschillende apparaten. Zo verbind je het eerste apparaat zowel aan het stopcontact als aan je router. Daarna kun je een tweede apparaat in een willekeurig stopcontact steken. Hierbij wordt het stroomnet als netwerkkabel gebruikt. Dit houdt in dat de apparaten onderling via het stroomnet met elkaar kunnen communiceren en zo door kunnen geven welk wifi signaal moet worden opgepakt. Hierna kun je bijvoorbeeld je telefoon verbinden met het apparaat dat in een willekeurig stopcontact is gestoken. Hierdoor ben je alsnog in staat om met je normale netwerk te verbinden ook wanneer je ver van de router af zit.

Access point

Een andere manier om het wifi signaal van je netwerk te versterken is door gebruik te maken van een zogenoemd access point. Dit apparaat sluit je direct aan op je normale router. Dit zorgt er voor dat het signaal op de maximale snelheid wordt doorgegeven. Het voordeel van een dergelijk access point is dat deze een veel groter bereik heeft dan de meeste gangbare routers. Hierdoor is de reikwijdte van het signaal vele malen groter waardoor je ook op lange afstand nog in staat bent het signaal op te pakken en hiermee je apparaten te verbinden.